Olomoucké syrečky, alebo čes. Olomoucké tvarůžky, sú druhom mäkkého zrejúceho syra.

Vyrábajú sa v Lošticiach v Olomouckom kraji a vyznačujú sa silnou vôňou až zápachom a žltou farbou. Syrečky sú jediným českým syrom s výraznou, prenikavou chuťou, ktorá je závislá na stupni prezretia a môže sa pohybovať v rozmedzí od jemnej až po zreteľne výraznú, a tvoria neodmysliteľnú časť českej kuchyne.

Čo sú vlastne olomoucké syrečky alias tvarůžky?
Naformovaný tvaroh, vyrobený z odtučneného pasterizovaného mlieka sa v priebehu zretia pomocou enzymatickej činnosti proteolytickej mikroflóry štiepi (rozkladá) a tým vzniká prírodný, polomäkký, netučný, zrejúci syr s charakteristickou farbou, vôňou a chuťou.

Ako presvedčiť priateľku, aby jedla syrečky ? Vadí jej vôňa.
Správne vyzreté tvarôžky „zavoňajú“ len pri rozbalení, potom je ich vôňa nebadateľná.
Pri chudnutí sú pravé olomoucké tvarôžky dobrou voľbou. Majú najmenej tuku zo všetkých syrov na svete. Oproti syrom Cottage majú dvojnásobný obsah bielkovín, ktoré tvoria dokonca 92% energetickej hodnoty. Pre obéznych však platí : v žiadnom prípade nie s chlebom, maslom a pivom, ale nakrájať na zeleninový šalát.

Energetické hodnoty
energia 532kJ
bielkoviny 29g
tuky 0,6g
sacharidy 1g
(uvedené hodnoty sa vzťahujú na 100g výrobku.)

História
Najstaršie overené zmienky o výrobe tvarožkov pochádzajú z 16. storočia, pričom už vtedy pravdepodobne predstavovali vtedajšie bežné jedlo. V priebehu storočí si zachovali pevné miesto na jedálničku (nechýbali ani na stole Rudolfa II.). Pôvodne boli vyrábané podomácky v obciach pri Olomouci až do 19. storočia sa nazývali selské syrečky. Olomoucké sa im začalo hovoriť, pretože sa predávali na Olomouckých trhoch. Potom sa hlavná časť výroby presunula do Loštíc. Tunajšia produkcia je spojená s Josefom Wesselsom a ešte viac s jeho synom Aloisom, ktorý po roku 1892 prevzal manufaktúru a premenil ju na továreň. Rodina Wesselovcov sa postupom času stala najväčším výrobcom syrečkov a časom vytlačila miestnu konkurenciu a stala sa najväčšími producentami v Česku. Alois Wessel dal ako veno svojím dcéram továrne. Každá mala svoju. Jedna mala iniciály A.W a duhá J.D. po zaťovi Jaroslavovi Dubskom. Neskôr si vzájomne konkurovali.

Súčasnosť
Pravé olomoucké syrečky sú vyrábané firmou A.W. v Lošticiach pri Mohelnici v Olomouckom kraji už od roku 1876. Súčasťou podniku je aj od roku 1994 Múzeum tvarůžků.

Tu sú naozaj zaujímavé a originálne recepty s olomouckými syrečkami

zdroje: coronis.sk, wikipedia

:: Tagy: , ,

komentujte na Vašej nástenke: