vajcia – jesť alebo nejesť?

:: 2nd marec 2011 :: Prispel andrea do kategórie prečo bielkoviny?

Vajcia patria k potravinám, ktoré majú v našich jedálnych lístkoch stabilné miesto, keďže obsahujú kvalitné živiny. Prednosťou vajec je najmä vysoká biologická hodnota bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Majú natoľko ideálne a komplexné zloženie nevyhnutných aminokyselín, že sú vzorom pre posudzovanie biologickej hodnoty všetkých bielkovín. Odborníci na výživu a stravovanie tvrdia, že vajcia sú jedným z najvýživnejších jedál a odporúčajú každý deň aspoň jedno zjesť. Vedci zistili, že napriek tomu, že vajcia majú nízky obsah kalórii, sú bohatým zdrojom proteínov, vitamínu D, B12, selénu a cholínu. Slepačie vajce obsahuje v priemere 65,6 % vody, 34,4 % sušiny, zloženej z 12,1 % bielkovín, 10,5 % tukov, 0,9 % cukrov a 10,9 % minerálnych látok.

otázka: Koľko gramov bielkovín obsahuje vajce?
Jedno veľké čerstvé vajce obsahuje približne 75 kcal, 6 g bielkovín a 5 g tukov, kým samotný bielok iba 17 kcal, žiaden tuk ale takmer 4 g bielkovín.

Dôležité je, že bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa. Veľkú pozornosť si zaslúži zastúpenie tukov v žĺtku vajíčka, pretože obsahujú väčšie množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín oproti nasýteným, ktoré, ako vieme, hladinu cholesterolu v krvi zvyšujú. Nenasýtené tuky v ňom navyše spolovice tvoria najužitočnejšie viac nenasýtené, ktoré umožňujú vychytávanie „zlého“ cholesterolu z krvi a významne znižujú aj riziko tvorby krvných zrazenín. Dá sa teda povedať, že ak aj jeden vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje 270 mg cholesterolu, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg, zároveň obsahuje aj užitočné látky, ktoré obsah škodlivého cholesterolu v krvi znižujú. Vrátane lecitínu podporujúceho odbúravanie tukov. Lecitín je vo vajíčku zastúpený v omnoho vyššej miere ako v sójových bôboch, z ktorých sa táto mastná látka získava na výrobu doplnkov výživy, pretože sú lacnejšie. Lecitín sa nachádza vo všetkých telesných bunkách vrátane mozgových a nervových. Majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým vďaka zastúpeniu nenasýtených mastných kyselín. Ich pomer k nasýteným mastným kyselinám je zo zdravotného hľadiska priaznivejší ako u mnohých iných živočíšnych tukov.
Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B. Z minerálnych látok obsahujú najmä fosfor, železo a síru, v škrupine sa nachádza vápnik. K stále diskutovaným negatívam patrí obsah cholesterolu v žĺtku, ktorý predstavuje rizikový faktor najmä pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Odporúčaná denná dávka cholesterolu je 300 mg a jedno slepačie vajce obsahuje 270 mg. Skoro dvojnásobné množstvo sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky, tie však u nás nezvykneme často konzumovať. Cholesterol zohráva v ľudskom tele dôležitú úlohu, je jeho nevyhnutnou súčasťou. Nájdeme ho v tele každého cicavca. Okrem iného je základným stavebným materiálom bunkových membrán, nachádza sa aj v žlčových kyselinách, ktoré sú nevyhnutné pre vstrebávanie tukov v čreve. A zdravý organizmus dokáže nadmerné množstvo cholesterolu sám priebežne odbúravať.
Vajcia zohrávajú tiež kľúčovú rolu v diétach a pri úbytku váhy, nakoľko vedci zistili, že jedno priemerné vajce má menej než 80 kalórii. Vajcia sú dôležité pre zdravie očí, správnu výživu organizmu a kontrolu optimálnej váhy.

zdroj: rady-tipy-chudnutie.meu.zoznam.sk

:: Tagy: , , ,

komentujte na Vašej nástenke: