potraviny pre zrýchlenie metabolizmu

:: 15th marec 2011 :: Prispel andrea do kategórie zrýchlenie metabolizmu

Je známe, že niektoré druhy potravín dokážu účinne zvýšiť metabolizmus. Pritom nie je rozhodujúce či sa jedná o muža alebo ženu.

  • Celozrnné obilniny. Obsahujú kvalitné sacharidy, bielkoviny a nenasýtené mastné kyseliny. Ideálne je zaradiť ich do jedálneho lístka ráno, kedy energiu z nich vo zvýšenej miere potrebuje telo, ako aj mozog.
  • Proteín zo srvátky. Tento druh bielkoviny je komplexný a vysokokvalitný. Má schopnosť navodiť pocit sýtosti na dlhší čas, čím udržiava metabolizmus v obrátkach.
  • Mandle. Mandle sú plné prospešných tukov, vlákniny a bielkovín. Keďže sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny, ktoré už vlastným trávením zvyšujú výkonnosť metabolizmu, je vhodné ich zaradiť do každodenného príjmu potravy. Avšak vzhľadom na vysokú kalorickú hodnotu mandlí, neodporúča sa konzumovať denne viac ako hrsť. Vhodné sú tiež píniové orechy, kešu a lieskovce.
  • Prírodný biely jogurt. Rôzne druhy obsahujú rôzne kultúry probiotických baktérií, ktoré napomáhajú tráveniu čím taktiež podporujú metabolické procesy. Obsahuje tiež prospešné tuky a niektoré bielkoviny. Ideálny je na desiatu spolu s jablkom.
  • Zelený čaj. Je jedným z najlepších štartovačov metabolizmu, preto je vhodné piť ho hneď ráno. Svojim obsahom kofeínu podporuje tiež činnosť mozgu. Často sa nachádza ako prísada výživových doplnkov zameraných na spaľovanie tukov.
  • Fazuľa. Fazuľa sa odporúča pre jej vysoký obsah vlákniny, ktorá má schopnosť zasycovať na dlhší čas. Vláknina tak pôsobí ako prevencia spomaľovania metabolizmu počas dňa.
  • Špenát. Špenát je nabitý antioxidantmi, ktoré sa vo veľkej miere podieľajú pri regenerácii namáhaných svalov a pôsobia ako prevencia pred nežiaducim účinkom voľných radikálov.
  • Z ďalších potravín sú to napríklad vajcia, moriak, kuracie prsia, arašidové maslo, extra panenský olivový olej, kvalitná káva, zelenina, jablká a losos.

    zdroj: sportujeme.sk

    :: Tagy: , , , , , ,

    komentujte na Vašej nástenke: