Med ako sladká medicína

:: 2nd apríl 2014 :: Prispel andrea do kategórie zdravé potraviny

Hovorí sa, že med je elixírom zdravia a má zázračné účinky na zdravie človeka. Je vyhľadávanou zložkou potravy človeka, prírodným liečivom, kozmetickým prípravkom. Med je prírodná sladká látka, ktorá obsahuje najmä glukózu a fruktózu. Čím je med tekutejší, tým viac fruktózy obsahuje. Produkujú ho včely z nektáru rastlín, zo sekrétov živých častí rastlín alebo z výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti rastlín, ktoré včely zbierajú. Obohacujú ho špecifickými látkami, ukladajú, zahusťujú a ponechávajú v plastoch, aby vyzrel.

Zdravotné účinky medu

1. med ako prirodzený zdroj rýchlo dostupnej energie

Nemusíme ani hovoriť o vynikajúcej chuti medu. Je veľkým prírodným zdrojom sacharidov, ktoré zaisťujú silu a energiu pre naše telo. V minulosti bola využívaná pri zvyšovaní výkonu, odolnosti a znižovaní únavy svalov atlétov a vojakov. Na základe toho si preto než pôjdete behať alebo cvičiť zjedzte aspoň jednu polievkovú lyžicu medu pre podanie vyššieho výkonu. Energiu pre svalstvo poskytuje glukóza v mede, ktorá sa do tela absorbuje dostatočne rýchlo, zatiaľ čo ovocný cukor – fruktóza sa vstrebáva do tela pomalšie, ale poskytuje trvalú energiu.

2. med ako posilňovač imunitného systému

Výhodou medu je, že má antioxidačné schopnosti. Denná spotreba medu zvyšuje hladinu ochranných antioxidantov. Má antibakteriálne účinky, pôsobí proti niektorým vírusom a plesniam. Pri pravidelnej konzumácie medu sa zlepšuje aj funkcia tráviacej sústavy.

3. Med ako liek  na zdravotné problémy

Možno málo z Vás vie, že med má anti-karcinogénne vlastnosti, ktoré možno využívať v prevencii proti vzniku nádorových ochorení. Med sa využíva pri liečbe rán a popálenín, pretože je schopný absorbovať vlhkosť zo vzduchu a podporuje hojenie. Pôsobí ako protizápalový prostriedok a svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami zabraňujú rozvoju infekcie. Tlmí zápal, opuch a zmenšuje jazvy. Ďalším jeho liečivým účinkom je schopnosť liečiť bolesť v krku. Nielen upokojuje bolesť v krku, ale aj zabíja určité druhy baktérií, ktoré zapríčiňujú infekciu. A to vďaka svojim úžasným antibakteriálnym vlastnostiam.

4. Med ako náprava po nadmernom pití

Med je šetrný k žalúdku a obsahuje zmes prírodných cukrov, ako fruktóza, ktorá urýchľuje oxidáciu alkoholu v pečení a preto je vhodným prostriedkom na odstránenie následkov po nadmernom pití alkoholu. Domáci recept na zlepšenie stavu po nadmernom pití alkoholu: 15 ml tekutého medu, 80 ml pomarančovej šťavy a 70 ml prírodného bieleho jogurtu, Toto všetko dobre vymiešame a užijeme.

Med ako sladká medicína

Zaujímavé fakty o mede

Kvalitný med po čase skryštalizuje. Med, ktorý ani po dlhšej dobe neskryštalizuje sa radí medzi nepravé medy, podozrivé z falšovania.

100 g medu obsahuje:

–        Sacharidy (cukry) 81 g

–        Tuky 0 g

–        Bielkoviny 0,3 g, čo je 324 kcal (1360 kJ)

Med je monosacharid s vysokým glykemickým indexom až 92.

Nedoporučuje sa med rozpúšťať v mikrovlnke, ale ani v horúcom čaji či mlieku, pretože nás pripravia o množstvo zdraviu prospešných enzýmov.

Medovicový nápoj pred spaním Vám zaručí hlbší a pokojnejší spánok.

Ľudia v Južnej Afrike už dávno prvé čo ráno urobia je to, že kloktajú 1 lyžicu medu a lyžicu škorice zmiešané s horúcou vodou. Ich dych tak zostáva čerstvý po celý deň.

Pri kúpe medu sa riaďte heslom: „Med priamo od včelára = záruka kvality.“ Odporúča sa kupovať med priamo od včelára alebo seriózneho predajcu slovenských medov a včelích produktov, pretože je zaručene čerstvý, keďže majú na chov včiel a výrobu medu povolenie, po splnení veterinárnych a hygienických kritérií, a tieto medy sú nefalšované. Kvalitné kvetové a zmiešané medy obsahujú peľové zrnká, neobsahujú žiadne cudzie konzervačné látky. Radia sa medzi čisté prírodné produkty a zodpovedajú zdravej výžive. A ako sa ľudovo hovorí: „Pohár medu – polovica lekárne doma.“

Zdroje:
http://www.fitmagazin.sk/clanky/clanky-o-vyzive/med-elixir-zdravia/
http://www.slovensky-med.sk/med-a-jeho-prinos-pre-zdravie

Comments Closed



Komentáre sú ukončené.