quinoa – neobvykle kompletná potravina

:: 6th október 2011 :: Prispel andrea do kategórie zdravé potraviny

Quinoa.

Za exotickým názvom se skrýva tradičná juhoamerická plodina, ktorú v poslednej dobe objavuje celý svet.  A nemala by uniknúť ani vám – vysoký obsah hodnotných látok, aj široká možnosť kuchynskej úpravy z nej  vytvára  ideálneho pomocníka pre spestrenie jedálnička, obzvlášť pre vegetariánov.

Kde sa vzala?

Čím je pre nás pšenica, tým je pro Južnú Ameriku quinoa. Nenáročná plodina se pestuje vďaka svojej odolnosti vo vysokohorských oblastiach už viac ako šesť tisíc rokov. Starí Inkovia ju nazývali „matka zrno“ a považovali ju za posvätnú. S obľubou z nej kvasili pálenku s názvom „chica“. Exoticky znejúci název získala quinoa vďaka skomolenine pôvodného mena španielskou výslovnosťou. S objaviteľskými výpravami docestovala v 19. storočí aj do Európy a odtiaľ do zbytku sveta a neskôr sa stala aj jednou z dôležitých potravín na morských expedíciách Thora Hyerdahla. Nejväčšími pestovateľmi sú v súčasnosti Peru a Bolívia.

Čo to vlastne je?

Drobné guľaté zrná, ktoré pripomínajú lúpané proso alebo kuskus, sú semenami rastliny chenopodium quinoa, (česky – merlík čilský). Aj keď vzhľad rastliny aj spôsob použitia semien zavádza k zaradeniu mezi obilniny, v  skutočnosti sa jedná o pseudoobilninu. Podobne ako z pohánky alebo amarantu z nej možno získať múku, ale botanicky nepatrí do čeľade lipnicovitých medzi klasické obilniny. Výhodou pseudoobilnín je, že neobsahujú lepok a preto sú vhodné pre tých, ktorí trpia coeliakiou.

Ako nám môže prospievať?

Na prvý pohľad nenápadná quinoa patrí medzi výživové „bomby“. Môže se pochváliť vysokým obsahom bielkovín (od 12 do 22 percent) a pýši sa aj radom vitamínov – napr. beta-karoténom, vitamínom C, kyselinou listovou, thiamínom alebo riboflavínom. A aby toho nebolo málo, ponúka aj nezanedbateľný zdroj minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok alebo horčík. Vďaka vláknine je aj ľahko straviteLná. Výška obsahu všetkých hodnotných látok u konkrétnej vzorky quinoy záleží na kvalite pôdy a spôsobu obhospodarovania. Aj preto sa oplatí kupovať quinou v biokvalite.

Prečo by nemala chýbať vo vegetariánskom jedálničku?

Keby ste sa stali vegetariánom, bude vašim stálym problémom a nočnou morou dostatočný prísun aminokyselín. S quinoou sa ale nemusíte báť – vysokým obsahom týchto látok sa približuje sóji. Významný podiel aminokyseliny hystidínu je dôležitý vo výžive kojencov a malých detí.

Ako na ňu?

Quinoa nie je náročná na prípravu, po uvarení má jemnú, nadýchanú štruktúru a ľahko orieškovú chuť. Varí sa asi 15 minút – dva diely vody na jeden diel quinoy. Jej veľkou výhodou je možnosť úpravy či naslano (s korením, zeleninou), tak aj nasladko (napr. na raňajky s medom, ovocím, orechami alebo hrozienkami). Pri pečení môžete časť bežne používanej múky nahradiť quinoovou a zvýšiť tak výživovú hodnotu.

Olej z quinoy je vďaka významnému množstvu antioxidantov velmi stabilný a kvalitný. Vyvážený podiel aminokyselín spolu s vitamínmi a vysokým obsahom bielkovín vytvára z quinoy neobvykle kompletnú potravinu. Ako náhrada klasických obilnín sa quinoa dokonca uplatňuje aj v pivovarníctve.

zdroj: Quinoa – poklad pro vaši kuchyni

:: Tagy: , , , , , , , ,

komentujte na Vašej nástenke: