stévia – sladký liek z prírody

:: 3rd február 2013 :: Prispel andrea do kategórie zdravé potraviny

Stévia cukrová je nenápadná, nabielo kvitnúca, svetlomilná tropická rastlinka pochádzajúca z Paraguaja. Jej lístočky sú až 300 ráz sladšie ako cukor, pričom sú bezkalorické a vhodné pre diabetikov. Obsahuje komplex sladiacich látok, ktoré nespôsobujú zvýšenie hladiny cukru v krvi, naopak, pomáhajú ho udržiavať v rovnováhe v krvi a pečeni.

Stéviu cukrovú nazývajú aj sladká tráva alebo medové lístky, niektorí predajcovia ju ponúkajú pod anglickým názvom Sugar baby, latinský názov má Stevia rebaudiana.

Pestuje se v Kóreji, Číne, Japonsku, USA, Nemecku, Bulharsku. Sladiacou látkou rastliny je steviosid, ktorý je necukrovej povahy, látka ľahko rozpustná vo vode a veľmi stabilná pri teplotách aj v rôznych nápojoch alebo pečivu. Hodí sa pre prípravu čajov, dietnych jedál, zákuskov a múčnikov.

Pred pár rokmi sa stévia objavila aj na Slovensku. Ako pestovať túto v domovine viacročnú trvalku, ktorá sa podobá lucerne a u nás dorastá zhruba do 50 až 80 centimetrov? Prinášame skúsenosti Alexandra Čumakova. Voľne na poli sa u nás takmer nepestuje, lebo vymŕza, ťažko dosiahnuť podmienky porovnateľné s podmienkami v juhoamerickej vlasti, hoci na ukrajinskom Kryme táto rastlina prežíva.

Najistejšie a najjednoduchšie pestovanie je buď v byte v črepníku, alebo vo fóliovníku. Plytko koreniaca stévia si vyžaduje pravidelnú zálievku, veď v domovine rástla na stále vlhkých lúkach. Vyhovujú jej ľahké pôdy s pH 4,5-5 ale znesie aj pH 6,5-7,5. Ľahké pôdy treba obohatiť o humus. Dobrú tvorbu listov bohatých na sladké zlúčeniny – steviozidy podporí slabé prihnojenie.

Množenie rezkovaním si vyžaduje určité odborné znalosti. Pre odborne menej vzdelaného človeka je pre pestovanie v domácnosti vhodné množenie rastlín členením – rozdelením trsu. Na jednom trse vyrastá 50-80 výhonkov. Z jedného trsu možno získať 3-5 častí – sadeníc po približne 15 výhonkoch.

V septembri – októbri sa steblá vybraných materských rastlín zrežú asi na dĺžku 15 – 20 cm. Rastliny (trsy) sa vykopú a prenesú sa z poľa do pivničných priestorov (skleníka, fóliovníka), kde sa umiestnia do drevených debien a prikryjú zmesou zeminy a piesku (alebo perlitu) v pomere 1 : 1. Tento substrát sa pravidelne zalieva (nesmie však byť rozbahnený, so stojacou vodou) a tiež sa nesmie dopustiť vyschnutie substrátu.

Na povrch substrátu sa odporúča položiť 1-2 cm mulču. Teplota vzduchu v pivnici, kde sú uskladnené rastliny, by v období vegetatívneho pokoja mala byť v rozmedzí 5-10 C°. Na jar sa trsy odkryjú a do miestnosti sa vpustí svetlo. Zo spodnej časti trsov začnú pučať mladé výhonky. Keď tieto dosiahnu dĺžku asi 3-5 cm môže sa prikročiť k členeniu koreňa, čo sa robí ostrým nožom. Trs sa rozreže na menšie časti, pričom treba dbať na to, aby pri každej časti ostal aj podiel koreňov. Tieto časti sa prenesú do skleníka, fóliovníka.

Na poli sa sadia do riadkov vzdialených od seba 45 cm, aby bolo možné použiť mechanizačnú techniku. V skleníkoch a fóliovníkoch môže byť vzdialenosť aj menšia – 15-20 cm. To preto, lebo je možná častejšia závlaha, ale na poli by rastliny pri hustejšom sadení mohli pociťovať nedostatok vlahy. V oboch prípadoch – pole, skleník – je žiaduce ihneď po presadení vykonať závlahu. Percento zakorenenia sa v optimálnych podmienkach pohybuje okolo 90 percent.

Voľne v záhrade sa stévia vysádza po 15. máji, keď nehrozia neskoré mrazy. Sadenica by mala mať výšku 8-14 cm a na steblách počet listov 8-14. Na zálievke nešetríme, rastlinke dáme pol litra vody. Do črepníka sa sadí iba jedna rastlina.

Stévia sa pestuje pre svoje intenzívne sladké listy. Najvyšší obsah sladkých zlúčenín je tesne pred začiatkom kvitnutia. S tým treba rátať aj pri pestovaní v črepníku, po odkvitnutí sa obsah sladkých zlúčenín znižuje. Odrezané listy sa rozložia v tenkej vrstve, nesušia sa na slnku, lebo zhnednú.

Listy sa môžu pomlieť alebo použiť v prirodzenom stave. Použite stévie nie je vonkoncom náročné. Ochutenie čerstvými, mrazenými alebo sušenými lístkami, ktoré sú najsladšie, závisí aj od osobnej chuti, avšak zväčša sa odporúča použiť na jeden liter čaju tri lístky stévie . Do pohára čaju, kávy alebo iného nápoja stačí pridať jeden lístok. Jedna rastlina stévie cukrovej vám dodá približne pol kilogramu sušených lístkov, čo sa rovná zhruba sto kilogramom cukru. Lístkami osladíte aj pečené, varené pokrmy, teplé a studené nápoje. Je odolná voči teplu, ani vplyvom varenia sa jej sladkosť nezníži. Môžete ju žuvať, čím nahradíte kalorické a nezdravé sladkosti, lízanky, bonbóny a cukríky. Pri žuvaní vydrží v ústach sladká chuť veľmi dlho. Bonusom je oveľa nižší pocit hladu a obmedzenie chuti na sladké alebo energeticky výdatnejšie jedlo.  Listy stévie alebo jeho extrakt zmierňujú aj bolesť pri bodnutí hmyzom. Mokrý list alebo kvapka extraktu sa priloží na miesto bodnutia, bolesť za krátky čas prejde.

Čo všetko teda táto rastlinka dokáže:

– Dodá pokrmom či tekutinám potrebnú sladkost

– Pomáha diabetikom tým že pôsobí ako náhradné sladidlo (diabetes mellitus I. ,diabetes mellitus II.) ale pomáha pri liečení cukrovky ( diabetes mellitus II.)

– Urýchĺuje hojenie rán a po zahojení nezostáva jazva.

– Reguluje baktérie v ústnej dutine. Americkí indiáni používali lístky stévie nielen k sladeniu nápojov a pokrmov, ale poznali aj ich liečebné účinky. Podstatne neskôr vedci zistili, že táto sledovaná populácia z kmene indiánov Guarani takmer netrpí kazivosťov zubov, takže mohli potvrdiť, že stévia dokáže zničiť celý rad nebezpečných bakterií ústnej mikroflóry.

– Pomáhá udržovať v rovnováhe cukor v krvi a pečeni

– Preukázatelne znižuje únavu a únavový syndróm

– Podporuje dobré trávenie, pomáhá bojovať proti obezite, (účinný pomocník pre tých čo majú radi sladkosti a chcú znižovať svoju váhu). Tí, ktorí toto sladidlo používajú, nemusia tak veľmi kontrolovať svoju telesnú hmotnosť.

– Pomáha proti kožným chorobám (akné, dermatitis, ekzém…)

– Napomáha bunkovému metabolizmu, zhutňuje svalstvo, zvyšuje energetické hladiny a mentálnu aktivitu

– Znižuje túžbu po tabaku a alkoholických nápojoch. Pomoc pri odvykaní od fajčenia.

niekoľko zaujímavostí…

V Japonsku sú steviozidy vďaka uzneseniu vlády hlavným nekalorickým sladidlom. Po zistení, že vyplavujú rádionuklidy, sa používajú skoro všade , extrakt zo stévie je dokonca sladidlom diétnej coly. Preto sú Japonci aj po ožiarení po zhodení dvoch bômb Američanmi v druhej svetovej vojne v podstate zdraví a netrpia nijakými dlhodobými následkami.

Z toho istého dôvodu, že vyplavujú rádionuklidy, steviozidmi sladili čaje a iné nápoje robotníkom odstraňujúcim následky výbuchu atómovej elektrárne v Černobyle.

Stévia sa používa v potravinárstve pri výrobe žuvačiek, zubných pást, kloktadiel a ústnych vôd. Lieči zápaly ústnej dutiny , ďasien a zamedzuje vznik zubných kazov,

V kozmetike využívajú vodný extrakt listov Stévie, ktorý dokonalo ošetruje kožu a ničí baktérie. Kozmetické pleťové výrobky zabezpečujú vďaka stévii mäkkú, ale pružnú pokožku bez vrások.

V USA a v Európe majitelia cukrovarov, výrobcovia náhradných sladidiel a iní dlho lobovali proti registrácii steviozidov ako náhrady sladidla. Európska únia nechcela registráciu z dôvodu pozorovania stévie a jej prípadných negatívnych účinkov na ľudský organizmus. Potom avšak urobili prešľap a schválili ju ako krmivo pre zvieratá . Európska komisia nakoniec v druhej polovici roka 2011 schválila používanie steviolových glykozidov ako sladidla v potravinách a nápojoch.
Odporúčaný denný príjem extraktov zo stévie je 4 miligramy (mg) na kilogram telesnej hmotnosti za deň.

zdroje: koktail.pravda.sk, garten.cz, zdravyobchod.sk, gastroslovnik.sk

:: Tagy: , , , ,

komentujte na Vašej nástenke: