čučoriedky alebo borovnice

:: 11th marec 2011 :: Prispel andrea do kategórie zelenina a ovocie

tieto lesné plody rastú obyčajne vo vyších nadmorských výškach (700 – 1500 m n. m), preto ich zber je namáhavý, ale spojený s turistickým výletom a pohybom na čerstvom vzduchu prospeje nášmu zdraviu a obohatí i naše dovolenkové dni.

Čučoriedky (ľudovo – borovnice) môžeme smelo vyhlásiť za jednu z najzdravších plodín.
Sú skvelým zdrojom vlákniny, najznámejším ľudovým liekom proti hnačke, majú ochranné a liečivé účinky pri ochoreniach obličiek, močovodov i močového mechúra. Čučoriedky obsahujú veľa vitamínu C. V našom tele sa tvorí množstvo škodlivých látok, tzv. L – radikálov, ktoré vznikajú z nepriaznivých vplyvov prostredia i ako následok vnútorných biochemických pochodov. V boji proti nepriateľskej armáde L – radiálov stojí armáda antioxidantov, našich spojencov. Patria tu stovky rastlinných látok, každý kúsok ovocia a zeleniny, ktoré nás chránia, pretože sa obetujú v prospech nášho zdravia. Je naozaj veľkou pravdou, keď nám mamy hovorili: „Jedz veľa ovocia a zeleniny.“ Prírodné farbiva v tejto plodine karotény (majú na svedomí namodro sfarbený jazyk) a prostilben získané z čučoriedok patria medzi najúčinnejšie antioxidačne pôsobiace látky. Lesná zver vyhľadáva čučoriedky v čase zvýšeného stresu. Aj my čím viac sme v strese, tým viac by sme ich mali konzumovať pre ich upojujúci účinok. Ak sa nám nepodarí nazbierať dostatočné množstvo plodov, môžeme zbierať aj listy. Zápar z listov je vhodný i pre diabetikov, pretože listy obsahujú rastlinný inzulín – myrlitín. Brusnice si mnohí z nás dávajú do súvislosti iba s obľúbeným jedlom sviečkovou. Ich využitie je však omnoho širšie. Brusnice sú veľmi zdravé tmavo červené bobuľovité lesné plody. Obsahujú vysoké množstvo najrôznejších živín, organických kyselín, vitamínov (napr. vitamín C, provitamín A a pod.) a antihnilobných látok. obsahujú antioxidanty a ďalšie prírodné zlúčeniny, ktoré podporujú nielen zdravie, ale i celkovú fyzickú a psychickú rovnováhu. Okrem iného sú v brusniciach prírodné látky – flavonoidy, ktoré majú hneď niekoľko vynikajúcich vlastností:1. znižujú tvorbu krvných zrazenín, podporujú kardiovaskulárny systém (zdokonaľujú prietok krvi, znižujú krvný tlak) a spomaľujú vznik atériosklerózy, zamedzujú upchávaniu ciev2. intenzívne pôsobia pri prevencii a liečbe rakoviny. Na začiatku 20. storočia vedci zistili, že brusnice obsahujú kyseliny, ktoré neoxidujú v tele, ale sú viazané v moči ako mechanizmus kontroly a prevencie proti infekcii močových ciest. Tento jedinečný, nezrušiteľný mechanizmus zabraňuje adhézii baktérie E. coli do steny močového mechúra a následnému možnému rozšírovaniu infekcie močových ciest. Preto lekári odporúčajú predovšetkým piť najrôznejšie brusnicové čaje a šťavy ako prevenciu a liečbu zápalov močových ciest. Pravidelná konzumácia brusníc navyše zamedzuje rozširovaniu baktérii v ústnej dutine, a tým potláča vznik zubných ochorení. Brusnice však nie sú iba zdravé, ale aj veľmi chutné.V severnej Amerike patria medzi najobľúbenejšie ovocie. I u nás ich obľúbenosť stále stúpa. Majú slabo kyslú, nahorklú chuť a vyrábajú sa z nich rôzne čaje, šťavy, džemy, omáčky a kompóty, ktoré sú potom používané ako príloha k rôznym jedlám z diviny.

:: Tagy: , , ,

komentujte na Vašej nástenke: