hrozno na schudnutie a tlak

:: 11th september 2012 :: Prispel andrea do kategórie zelenina a ovocie


Hrozno pochádza z teplých južných krajín, väčšinou zo Stredomoria. Na ľudský organizmus má blahodarný vplyv a to nielen v podobe vína. Hroznová šupka obsahuje veľa vlákniny, ktorá podporuje pohyb čriev, odstraňuje zápchu. Prečisťuje močové cesty, močový mechúr aj obličky. Aktivizuje metabolizmus sacharidov. Dá sa s ním aj schudnúť, ak tí, ktorí majú nadváhu jedia týždeň pol kila hrozna a 4OOO kilojoulov inej ľahko stráviteľnej potravy. Počas tejto kúry sa naše črevá zbavia ťažko stráviteľných škodlivých látok prečistia a odkyslia.

Červené alebo biele
To, ako pôsobí hrozno na organizmus, závisí aj od jeho farby. Jasnočervené je vhodné pri pľúcnych chorobách a astme. Modré až červené čistí organizmus od solí a kyselín, pomáha pri kožných problémoch a pri chudokrvnosti, ale aj pri kataroch dýchacích ciest. Biele hrozno sa odporúča okrem pľúcnych ochorení aj pri problémoch s pečeňou, pri začínajúcej impotencii a kŕčových žilách. Plody i šťava v malom množstve liečia žalúdkové, črevné akútne i chronické katary. Nezávisle od farby znižuje konzumácia hrozna hladinu zlého LDL cholesterolu, zatiaľ čo hladina dobrého HDL cholesterolu v organizme stúpa. Asi najznámejším produktom vinnej révy je víno, ktoré sa získava kvasením hroznovej šťavy. Práve tá je pre nízky obsah dusíkatých látok a tukov vhodná pri chorobách s vysokými horúčkami, lebo poskytuje telu energiu a tým aj osvieženie. Má príjemnú arómu a sladkú chuť a napomáha vylučovanie tráviacich štiav. Nemala by sa prisladzovať, lebo sa tým ničí ovocný – hroznový cukor.

Nestratí sa ani v kuchyni
Môžeme ho i raňajkovať napr. k ovseným vločkám. Jesť čerstvé bez úpravy, chutí tiež k syru, v ovocnom šaláte alebo v rôznych múčnikoch. Nevykvasená šťava má liečivé účinky.
Hrozienka – sušené bobule hrozna, obsahujú veľké množstvo cukru, a tak slúžia na dochutenie obilnej potravy, pridávajú sa do sladkých múčnikov, ale aj do pikantných zeleninových šalátov či orientálnych jedál. V niektorých oblastiach sa hrozienka používajú pri výrobe dezertných vín alebo na zlepšenie kvality domácich vín. V kuchyni sa nestratí ani vinný ocot. Jeho charakteristická hnedá farba, korenistá vôňa a sladkokyslá chuť pomôže dotvoriť nejeden recept. Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobule hrozna je naozaj vynikajúca. Základným pravidlom, či už pri konzumácii hrozna alebo jeho spracovaní, je mať kvalitný zdroj. Treba kupovať strapce čerstvé a neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a so šťavnatou a mäsitou dužinou. Z kvalitného základu je potom aj kvalitný produkt.

Hrozno okrem iného reguluje krvný tlak. Obsahuje kyselinu listovú, minerálne látky a draslík, ktorý zbavuje organizmus odpadových látok. Vláknina v hroznovej šupke zasa čistí steny čriev. Vitamíny skupiny B ozdravujú vrchnú časť pokožky. Hroznová šťava znižuje kyslosť žalúdočných štiav, zmierňuje únavu a zaháňa depresiu.

Ak nemáte tú možnosť jesť hrozno z vlastnej záhrady, kupujte vždy čerstvé a neprezreté plody s pevnou šupkou a mäsitou dužinou. Pri konzumácii hrozna je smerodajná jeho kvalita.

zdroje: fit.server.sk, byliny.sk

:: Tagy: , , , ,

komentujte na Vašej nástenke: