• 19. marca 2024 10:42

jahody posilňujú imunitu

Jahody

Hoci jahody tvorí z 90% voda

Sú veľmi zdravé a chutia dospelým i deťom. Pri zbere si vyberáme menšie aromatickejšie plody. Jahody sú vhodné do každého ovocného šalátu a vynikajúco chutia zmiešané s tvarohom.

Učinky na organizmus

V jahodách sa koncom dozrievania koncentrujú antokyanáty – červené rastlinné farbivá s vysokým obsahom karoténov, ktoré chránia bunky chúlostivého plodu pred škodlivinami a baktériami.
Niektoré triesloviny majú protizápalový a antibakteriálny účinok na jahody aj na ľudský organizmus. Triesloviny – katechíny viažu ťažké kovy v črevách a pomáhajú pri plynatosti a hnačke.
Jahody obsahujú veľké množstvo kyseliny listovej (má priaznivý účinok na krvotvorbu a rast buniek), vitamínu C (posilňuje imunitný systém) a draslíka (pôsobí odvodňujúco a znižuje krvný tlak).
Jahoda má najviac mangánu spomedzi ovocia. Mangán je nesmierne dôležitý stopový prvok, ktorý výdatne podporuje metabolizmus, je potrebný pre zdravie kostí a tvorbu krvi, podporuje činnosť nervov a mozgového systému, zvyšuje libido, vlasom a pleti dodáva farbu a stimuluje tvorbu hormónov štítnej žľazy. Účinné látky v listoch a koreňoch jahôd sa využívajú vo farmaceutickom priemysle.

Pozitívne účinky:

  • detoxikujú črevá
  • posilňujú imunitný systém a metabolizmus
  • podporujú krvotvorbu a rast buniek
  • odvodňujú organizmus a znižujú tlak
  • posilňujú kosti, vlasy a pokožku
  • zvyšujú sexuálnu vzrušivosť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *