je melón ovocie alebo zelenina?

:: 11th marec 2011 :: Prispel andrea do kategórie zelenina a ovocie

Melóny, hoci sa im hovorí ovocie pre ich sladkosť, sú vlastne zelenina. Melónov, ktoré patria do čeľade tekvicovitých ako napríklad uhorky, je mnoho druhov – delia sa podľa farby a tvaru. Dve hlavné skupiny sú vodné melóny a cukrové melóny.

Vodný melón je u nás obľúbenejší – pod tmavo zelenou šupkou má červenú dužinu s čiernymi jadierkami. Obsahuje asi 91 % vody a jeho energetická hodnota je približně 140 kJ na 100 g dužiny. Cukrové melóny na rovnaké množstvo dužiny asi 230 kJ – ich plody sú menšie, žlté či zelenkavé so svetlezelenou alebo oranžovou dužinou.

Cukrový melón má mnoho odrôd – napríklad ananásový melón má rovnakú farbu šupky ako vodný, rozdiel je vo farbe dužiny, ktorá je žltá a chutná ako ananás. Honeydew – tzv. medový melón má zase žltú kôru a zelenú dužinu – hodí sa k parmskej šunke či lososovi. Cantaloupe je najmenší zo všetkých druhov melónov, vonia tiež ako ananás a podáva sa často s vanilkovou zmrzlinou. Ananás a papáju tiež pripomína melón Charentais s marhuľovo zafarbenou dužinou. Nádherne vyzerá melón Galia, s krížovou žilnatinou na šupkou.

Melóny sa konzumujú ako predkrm, alebo ako dezert po jedle. Hodí sa pri príprave ovocných šalátov a bowlí, do šalátov s hydinou alebo šunkou, k syru aj krabiemu mäsu. Chutné sú tiež špízy s melónom – napríklad s hroznovým vínom a syrom. Osviežujúci je aj sorbet z melóna, alebo ľadový pohár. Melón totiž chutí hlavne dobre vychladený.

Semienka – naríklad z prípravy sorbetu alebo polievky – nevyhadzujeme, dajú sa opražiť a jesť – obsahujú dôležitú vlákninu.

Vodové melóny pochádzajú pôvodne zo stepí z juhu Afriky, kde voľne rastú ešte dodnes v tropických a subtropických oblastiach a domáci obyvatelia ich zbierajú. Dnes sa vodové melóny pestujú po celom svete. V Turecku a Grécku sa stali „národným ovocím“. Zo Španielska prichádzajú prvé melóny na jar. V Japonsku vyšľachtili dokonca bezsemenné odrody. Slovákom sú veľmi blízke vodové melóny dovezené od polovice júla do septembra z Maďarska. Na letné pikniky v horúce letné dni patrí melón!

Pre svoj vysoký podiel vody (asi 95%) je jej výborným zdrojom. Je vynikajúci pre naše cievy – pomáha regulácii vysokého krvného tlaku, erektilnej dysfunkcie u mužov, pri ochoreniach srdca a pri diabetes mellitus 2. typu. Hrá významnú úlohu v imunitnom systéme a hlavne v prevencii rakoviny prostaty (obsahuje lykopén ako paradajky). Patrí medzi alkalizujúce potraviny. Je zriedka alergénom, takže je vhodný pre všetkých. Svojím vysokým obsahom vody predstavuje príjemný spôsob na rehydratáciu organizmu. 8% je nabitých fytonutrientami = vitamín A, B, C, hlavne vitamíny B6 a B1, ďalej obsahuje karotenoidy – najvýznamnejší lykopén, aminokyseliny – hlavne citrulín, draslík a magnézium… Ale pozor dámy, ktoré chudnete. Samozrejme, melón vodový, obsahuje aj cukor. Ak zjete 1kg melóna, máte príjem asi 300kcal. Glykemický index melóna sa pohybuje od 60 do 75. Ak chcete chudnúť, nadmerné množstvo melóna teda do stravy nepatrí (vtedy sa má pohybovať celkový glykemický index potravín pod 50).

Pri doporučení s vysokým krvným tlakom a na zvrátenie mužskej erektilnej dysfunkcie, sa uvažuje o prepojení metabolizmu citrulínu a arginínu. Arginín zvyšuje hladinu oxidu dusíka v krvi, čím dochádza k relaxácii ciev. Je to vlastne účinok Viagry, ale nie orgánovo špecifický iba na jednu oblasť, súčasne totiž znižuje vysoký krvný tlak. Páni, pozor! Ak sa niektorí smejú a poukazujú na koncentrácie citrulínu v melóne, s chuťou ho jedzte, konzumuje sa vyše 5000 rokov a patril vždy medzi pochúťky.

Melón vodový by sa mal zjesť takmer celý. Melónová šťava v odšťavovači – použite aj kôru, odstráňte iba najvrchnejšiu zelenú kožu. Sú kultúry, ktoré celú melónovú kôru špeciálne pripravujú, napr. s cesnakom, chilli papričkami a pod. Surový melón použijeme na sladké jedlá a šaláty ako aj k surovej šunke, saláme a pikantným druhom syra.

Dôležité je vedieť:
Neotvorený melón neskladujeme v chladničke, znižuje sa koncentrácia blahodárnych zložiek pre zdravie. Radí sa , aby po odtrhnutí melón niekoľko dní až 2 týždne postál v domácnosti pri izbovej teplote. Nakrojené plody uskladňujeme krátkodobo (2 dni), zabalené do fólie v chladničke, pretože melón dozrieva pri izbovej teplote a prezreté plody môžu vyvolať žalúdočné ťažkosti – a to vám nedoporučujeme.

zdroje: moneo.sk a moda.sk

:: Tagy: , , ,

komentujte na Vašej nástenke: