mrkva – obľúbená a zdravá zelenina

:: 11th marec 2011 :: Prispel andrea do kategórie zelenina a ovocie

Lahodná, sladká a všestranná. Dá sa konzumovať za surova i tepelne upravená a navyše chutí aj deťom bez toho, aby sme ich museli nútiť. Pravidelnou konzumáciou mrkvy dosiahneme zníženie cholesterolu v krvi. Tiež predchádzame zápche, pomáhame si pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Mrkva chráni zrak, znižuje riziko rakoviny pľúc. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje.

Surová mrkva je považovaná za najbohatší zdroj provitamínu A, čiže karoténu. Okrem neho je bohatá aj na vitamíny B, C, D, E a K, z minerálov sú to vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síra. Za lahodnú chuť mrkvy je zodpovedný vysoký obsah sacharidov, ktorý sa počas zrenia a rastu mrkvy postupne znižuje.

Každý deň jedzte 2 mrkvy alebo vypite pohár čerstvej šťavy. Pôst s mrkvovou šťavou v priebehu 1 alebo 2 dní je veľkou detoxikačnou terapiou pečene. Väčšie množstvo vitamínu A – karoténu sa uvoľňuje pri spracovaní mrkvy než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní to je 36%, pri tepelnej úprave až 60% , kým pri jedení celej surovej mrkvy len 5%. Do čerstvej mrkvovej šťavy je potrebné vmiešať lyžičku panenského oleja, vďaka ktorému sa karotén v tele lepšie využije. Panenský olej vmiešavame aj do rôznych čerstvých šalátov s obsahom mrkvy práve z už spomínaného dôvodu.

Tak isto účinky mrkvy si ceníme aj v kozmetike. Z kozmetického hľadiska je mrkva najlacnejší skrášľujúci prostriedok.

Pitie mrkvovej šťavy sa doporučuje aj fajčiarom, pretože vitamín A blokuje pôsobenie benzpyrénu, čo je karcinogénna látka nachádzajúca sa v tabakovom dyme.

MRKVA dodáva veľké množstvo provitamínu A, preto môže byť používaná na liečenie jeho nedostatku v tele, pôsobí pozitívne pri slabozrakosti. Predchádza vzniku nádorov dýchacieho systému. Mrkvová šťava je bohatá aj na vitamíny: B1, B2, B6, D, F, E, K, PP. Vďaka obsahu pektínov pôsobí proti skleróze, znižuje cholesterol a tuky v krvi. Podľa ľudového liečiteľstva môže mrkvová šťava zvyšovať pohlavný pud.

Pomáha pri liečbe chorôb očí, zachováva štruktúru a pevnosť kostí a zubov, je posilňujúcim a vitalizujúcim prostriedkom, pretože chráni naše nervy. Zvyšuje odolnosť voči infekčným ochoreniam – zápal mandlí, chrípka a iné ochorenia. Pôsobí proti tvorbe vredov a iných opuchov, zlepšuje kvalitu mlieka dojčiacich žien, je vhodná pri rôznych diétach. Obsahuje látky, ktoré zabraňujú vzniku kožných ochorení – vitiligo, vysúšanie pokožky. V tráviacom trakte vytvára optimálne prostredie, ktoré pomáha pri liečbe chorôb a porúch hrubého čreva. Je vhodná ako prevecia pred rakovinovými ochoreniami a tak isto ju treba piť aj počas liečby.

Zloženie 100g surovej mrkvy
Energetická hodnota 181 kJ = 43 kcal
Proteíny – 1,03g
Uhľohydráty – 7,14g
Vláknina – 3 g
Vitamín A – 2813µg
Vitamíny B – 0,22mg
Niacín – 1,11mg
Vitamín C – 9,30mg
Vitamín E – 0,460mg
Vápnik – 27mg
Fosfor – 44mg
Horčík – 15mg
kyselina listová – 14µg
draslík – 323mg
zinok – 0,200mg
tuk spolu – 0,190g
nasýtený tuk – 0,030g
sodík – 35mg
cholesterol – – –

:: Tagy: , , ,

komentujte na Vašej nástenke: